woman scratching head in bewilderment

These 10 Brainteasers For Children Will Make You Scratch Your Head!

These brainteasers will certainly give you a challenge! Do you think you can solve all of them correctly in under 10 minutes? If you get them all right, you are basically a genius! Let’s see how smart you really are, by trying out these riddles below.

Advertisement
Focused disabled woman working at table with laptop in cafe
SHVETS production – Pexels

Taking a few minutes out of your busy schedule to strengthen your brain is always a good idea. Today’s riddles are designed to make you think outside the box. Training your brain to think in alternative ways is how you give your brain the best workout possible. In fact, solving brainteasers every day has numerous benefits!

Advertisement

Riddles can help sharpen the mind and open up new thought processes. Practicing riddles each day can help simplify thinking, provide better memory retention and improve cognitive capabilities. Even challenging riddles and brainteasers can be solved if you use a few simple techniques.

WikiHow

Brainteasers 1 – 5

Set your timer for 10 minutes, grab a piece of paper and a pen, and let’s get started! Remember to keep track of your answers, so we can share the correct solutions with you at the end of this article.

Advertisement

1. What can be seen once in a minute, twice in a moment, and never in a thousand years?

Advertisement
brainteaser 1
GenMice

2. I’m not alive, but I have 5 fingers. So, what am I?

Advertisement
brainteaser 2
GenMice

3. A truck drove to a village and met 4 cars. How many vehicles were going to the village?

Advertisement
brainteaser 3
GenMice

4. We kill and we give life. We are either poison or fruit, you choose. So, what are we?

Advertisement
green background riddle
GenMice

5. Which hand is best for stirring sugar into a cup of tea?

Advertisement
riddle 5
GenMice

So, how are you doing with these brainteasers so far? Make sure to keep an eye on your timer, and write down your answers.

Advertisement

Brainteasers 6 – 10

6. Feed me and it will give me life, but give me a drink and I will die. So, what am I?

Advertisement
brainteaser drink 6
GenMice

7. What flies when it’s born, lies when it’s alive, and runs when it’s dead?

riddle red
GenMice

8. What gets wet when drying?

riddle 8
GenMice

9. I’m always somewhere between the ground and the sky, always far in the distance, always moving further away if one attempts to come closer. So, what am I?

purple brainteaser riddle
GenMice

10. People buy me to eat, but never eat me. So, what am I?

food riddle
GenMice

Time’s up! Stop your timer, set your pencil down, and take a breath. We are going to go over the correct answers to these brainteasers. Scroll down to compare your results.

Solutions

We know some of these were pretty challenging. However, that is the best way to train your brain! Let’s see how you did!

1. What can be seen once in a minute, twice in a moment, and never in a thousand years?
Answer: The letter “M.”
2. I’m not alive, but I have 5 fingers. So, what am I?
Answer: A glove.
3. A truck drove to a village and met 4 cars. How many vehicles were going to the village?
Answer: One truck.
4. We kill and we give life. We are either poison or fruit, you choose. So, what are we?
Answer: Words.
5. Which hand is best for stirring sugar into a cup of tea?
Answer: It’s better to use a spoon.
6. Feed me and it will give me life, but give me a drink and I will die. So, what am I?
Answer: Fire.
7. What flies when it’s born, lies when it’s alive, and runs when it’s dead?
Answer: A snowflake.
8. What gets wet when drying?
Answer: A towel.
9. I’m always somewhere between the ground and the sky, always far in the distance, always moving further away if one attempts to come closer. So, what am I?
Answer: The horizon.
10. People buy me to eat, but never eat me. So, what am I?
Answer: A plate.

Hopefully, you did well! But, if you need more practice, check out these extra credit brainteasers below!

Jade Small
Freelance Writer
Jade is a freelance writer and content creator from South Africa with over 7 years of experience writing and creating. She's also a proud single mom to a super 13-year-old boy.
Advertisement