woman using laptop

15 Head-Scratching Riddles That Will Put Your Intelligence to the Test

Riddles are our favorite thing in the whole world! Have you guessed that by now? These ones below will help you ace any intelligence test too! We wanted to add some more to our extensive collection and found 15 of the best brain-boosting ones to share with you. We’re going to sharpen your logic skills, problem-solving abilities, and mental clarity just by solving some of these! Ready? Let’s have some fun with these riddles from Brightside.

Advertisement

Tricky Intelligence Test Riddles

It’s a well-known fact that solving these types of riddles is great for your brain. Doing them every day will keep your brain active and healthy. Yep, it’s just like exercise for your body- but for your mind!

Advertisement

1. John is carrying a barrel of water that weighs 60 pounds. What can he add to it to make it weigh 40 pounds?

Advertisement
intelligence test 1
Brightside

Oh, this one is a mind-bender. Will you be able to get this one right? If you do, you’re on your way to getting 100% on this intelligence test of riddles! Let’s keep going!

Advertisement

2. Suzy drove from New York City to Los Angeles in four days. At the end of her trip, she realized one of her tires had been puncture. How was she able to make the drive?

Advertisement
Brightside

3. What four-letter word can be written forward, backward, or upside down, and can still be read from left to right?

Advertisement
riddle 2
Brightside

4. Where can you finish a book without finishing a sentence?

Advertisement
intelligence test 3
Brightside

Things are getting hot in here. Is that smoke we smell coming from your head? Don’t burn your brain out over these intelligence test riddles. we will give you the solution to them at the end of the article. Are you writing down your answers? Make sure to number them as well!

Advertisement

5. What English word retains the same pronunciation, even after you take away 4 of its 5 letters?

Advertisement
riddle 5
Brightside

6. I am 4 times as old as my daughter. In 20 years’ time, I shall be twice as old as her. how old are we now?

Advertisement
words 6
Brightside

7. If you eat me, my sender will eat you. What am I?

words 7
Brightside

8. What has only two words, but thousands of letters?

intelligence test 8
Brightside

Well, we are more than halfway done with these riddles, how are you doing? Have any of them completely stumped you? Luckily, there is no time limit. Keep going!

9. What is as big as an elephant, but weighs nothing at all?

intelligence test 9
Brightside

10. When you need me, you throw me away. When you don’t need me, you bring me back. What am I?

words, riddle 10
Brightside

11. Walk on the living- they don’t even mumble. Walk on the dead- they mutter and grumble. What are they?

riddle 11
Brightside

12. What is the coolest letter of the alphabet?

riddle, 12
Brightside

13. I do not speak, I cannot hear or say anything, but I will always tell the truth. What am I?

intelligence test 13
Brightside

14. 2 fathers and 2 sons are in a car, yet only 3 people are in the car. How is this possible?

riddle, 14
Brightside

15. A woman heard a knock at the door in her hotel room. She opened the door to see an unfamiliar man. He said “Oh, I’m sorry, I thought this was my room,” and left. The woman went back and immediately phoned security. What made her so suspicious?

words, riddle, intelligence test 15
Brightside

Now that you have finished reading these intelligence test riddles, we can get to the answers! Make sure you have all of yours written down so we can compare results. We will be sure to explain the more complicated ones as well. Hopefully, you got them all right!

Answers:

  1. John is carrying a barrel of water that weighs 60 pounds. What can he add to it to make it weigh 40 pounds? Answer: A hole.
  2. Suzy drove from New York City to Los Angeles in four days. At the end of her trip, she realized one of her tires had been puncture. How was she able to make the drive? Answer: It was her spare tire.
  3. What four-letter word can be written forward, backward, or upside down, and can still be read from left to right? Answer: Noon.
  4. Where can you finish a book without finishing a sentence? Answer: Prison.
  5. What English word retains the same pronunciation, even after you take away 4 of its 5 letters? Answer: Queue.
  6. I am 4 times as old as my daughter. In 20 years’ time, I shall be twice as old as her. how old are we now? Answer: I am 40 and my daughter is 10.
  7. If you eat me, my sender will eat you. What am I? Answer: A fish hook.
  8. What has only two words, but thousands of letters? Answer: Post Office.
  9. What is as big as an elephant, but weighs nothing at all? Answer: The shadow of an elephant.
  10. When you need me, you throw me away. When you don’t need me, you bring me back. What am I? Answer: An anchor.
  11. Walk on the living- they don’t even mumble. Walk on the dead- they mutter and grumble. What are they? Answer: Leaves.
  12. What is the coolest letter of the alphabet? Answer: B, because it is surrounded by A/C.
  13. I do not speak, I cannot hear or say anything, but I will always tell the truth. What am I? Answer: A mirror.
  14. 2 fathers and 2 sons are in a car, yet only 3 people are in the car. How is this possible? Answer: The three people are a grandfather, a father, and a son.
  15. A woman heard a knock at the door in her hotel room. She opened the door to see an unfamiliar man. He said “Oh, I’m sorry, I thought this was my room,” and left. The woman went back and immediately phoned security. What made her so suspicious? Answer: You don’t knock on your own hotel door.

How did you do with these intense riddles? If you liked them, check out more brain teasers to challenge your mind, down below!

Jade Small
Freelance Writer
Jade is a freelance writer and content creator from South Africa with over 7 years of experience writing and creating. She's also a proud single mom to a super 13-year-old boy.
Advertisement